Kuollut 09.12.2020

Ember Colecta

Virallinen nimi

Sukupuoli

Rotu

Syntymäaika

Säkäkorkeus

Koulutustaso

Saavutukset

Ember Colecta

Ori

Hollanninpuoliverinen

02.07.2014 (14v.) *

171cm

Ko: Helppo B

Kutsumanimi

Rekisterinumero

Kasvattaja/Ex-omistaja

Omistaja

Väri

Re: 160cm

Ember

Crane VRL-13312 / Pinja VRL-13811

Jesy VRL-11942

trn

Me: 150cm

*Ikääntyminen: satunnaista

Luonnekuvaus

Ember on perinyt energisen luonteensa isältään. Orilla on taipumusta ylimääräiseen häsläykseen ja jääräpäisyyteen. Loistavan hyppykapasiteettinsa ansiosta Ember on mahtava esteratsu kokeneella ratsastajalla.

Hoitaessa Ember on hyvin rauhallinen, eikä säikähtele turhista tai hermostu isostakaan häslingistä ympärillään. Herran on kuitenkin aina pakko tutkia kaikki sen lähelle tulevat tavarat, muuten se alkaa kiemurtelemaan paikoillaan ja välttelemään sen oudon esineen kosketusta. Harjapakit ja loimet on kuitenkin hyvä pitää Emberin ulottumattomilla, sillä muuten ne lähtevät lentelemään ympäri tallikäytävää. Varustaessa Ember seisoo yleensä nätisti ja satulan saa selkään ilman mitään ongelmia. Suitsia laittaesssa täytyy olla nopea, sillä ori pitää päätään alhaalla vain hyvin lyhyen hetken, minkä jälkeen sitä saa metsästää tikkaiden kanssa taivaista. Suojia laittaessa ori nostelee jonkun verran jalkojaan hankaloittaakseen hoitajansa työtä. Ember rakastaa vettä, joten suihkutkaan eivät ole tälle orille ongelmana. Taluttaessa ori kävelee nätisti vierellä, mitä nyt tammoille huutelee välillä.

Ratsastaessa Ember toimii parhaiten painoavuilla. Ori on kova suustaan, joten ohjalla vetämisestä ei ole muuta kun haittaa. Esteratsastus on selkeästi Emberin laji. Uskomattoman kovan ponnistusvoiman avulla ori loistaa esterdoilla. Energiaa kuitenkin löytyy reilusti ja Ember onkin taipuvainen turhaan kaahailuun. Kouluratsastus ei taas ole tämän herran laji sitten yhtään. Ori yrittää päästä kaikista tehtävistä mahdollisimman helpolla eroon. Maastossa Ember on rauhallinen ja toimii yksin tai porukassa. Jonossakin voi kulkea missä tahansa välissä. Ember kuitenkin kuumuu nopeasti, joten ratsastajan on oltava koko ajan hereillä ja muistutettava orille, kuka oikein määrää tahdin.

Kuljetus onnistuu Emberin kanssa välttävästi. Ori kävelee koppiin suhteellisen omatoimisesti, mutta peruuttamisen kanssa on yleensä jonkinlaista ongelmaa. Kisapaikoilla Ember on kuitenkin taas hyvin rauhallinen, eikä se ota stressiä isoillakaan paikoilla. Radalla ori tekee yleensä parhaansa, mutta esimerkiksi yhden esteen tiputuksesta saattaa Emberillä mennä herne sieraimeen ja silloin koko loppu rata menee hieman huonommin.

© Jesy

Suku ja jälkeläiset

.

.

.

i. Black Night
KWPN, 169cm, mrn

e. Caramel Sensation
KWPN, 160cm, km

.

.

ii. Banned Access
KWPN, 171cm, trn

ie. EA Darling Itself
KWPN, 170cm, prt


ei. Thunder Jam
KWPN, 168cm, m

ee. Candy Kisses
KWPN, 164cm, rtkm

iii. Behaving Badly

iie. Raven Princess


iei. Willing Basterd

iee. EA Dilledong


eii. Topaz QAS

eie. Ellips


eei. Bulevard

eee. Cotton Candy

Syntymäaika

03.10 2020

01.02.2017

30.03.2016

02.01.2016

Omistaja

VRL-14085

VRL-08368

VRL-11942

VRL-14169

Päiväkirja

18.12.2016 - Päiväkirjamerkintä | Kirjoittajana Jesy (224 sanaa)

Viileä tuuli toi kylmät väreet iholleni Hollannin kuniissa talvimaisemissa. Ainoa ääni, mikä rikkoi täydellisen hiljaisuuden oli Emberin kavioiden kopse kovaa hiekkapolkua vasten. Ori käveli reippaasti allani seuratessani polkua kohti suurinta laaksoa. Poikkesi polulta ja ohjasin Emberin huurteiselle pellolle. Puristin pohkeeni kyveysti orin kylkiin, mikä sai sen hyppäämään eteen. Istuin syvälle satulaan, kunnes sain orin takaisin rauhelliseen mielentilaan. Kevensin pellon reunustaa pitkin, kohti toista hiekkapolkua. Keskipäivän aurinko lämmitti muuten hyvin kylmää ilmaa. Mitä täydellisin ratsastus sää. Päästessäni pellon toiselle puolelle, nostin hiekkapolulla laukan. Nousin hieman irti satulasta ja annoin Emberin venyttää askeliaan. Kylmä viima sai silmäni vuotamaan ja poskipääni kihelmöimään. Istuin takaisin satulaan ja pyyhkäisin kyyneleeni poskiltani. Ember hidasti käyntiin ja annoin sille hieman tilaa edestä. Ori pärskähti iloisen oloisesti ja jatkoi reippaassa käynnissä kohti solisevaa puroa. Jatkoin matkaa seuraten puroa hetken, minkä jälkeen ylitin sen jatkaen kohti nyt jo edessä häämöttävää laaksoa. Saavuin tasaiselle niitylle ravissa, enkä voinut vastustaa pientä irroittelua. Annoin Emberille laukka-avut ja nousin irti satulasta. Puristin käteni orin kaulan ympärille ja kiinnitin katseeni suoraan orin korvien välistä näkyvään lampeen. Ember laukkasi rytmikkäästi korvat höröllö. Se Sille teki selkeästi hyvää päästä pois kentältä hetkeksi. Lammen rantaan saapuessani jatkoin matkaani kohti tallia rauhallisessa ravissa. Otin välillä pidätteitä orin kiihdyttäessä liikaa tahtia, mutta muuten annoin sen ravata hieman pidemmällä ohjalla. Saavuttaessani tallille johtavan tien siirryin käyntiin. Päästin ohjat kokonaan pitkiksi ja taputin Emberiä kaulalle.

20.12.2015 - Estevalmennus | Valmentajana Eliana (333 sanaa)

Jesy oli jo kentällä, kun saavuin. Parkkeerasin auton ja juoksin maneesille. Tänään tehtäisiin esteitä. " Heippa, lämmittele vain, minä aloitan radan teon." huikkaan Jesylle juostessani ohi. Nostelen kepeästi esteet osissa paikoilleen. Teen melko helpon radan, sillä tänään on ideana harjoitella lähestymisiä ja askeleiden asettamista, ja siinä touhussa täytyy olla melko matalat esteet alkuun. Vaikka Ember tosin on kuulemma hyvä hyppääjä.

"No niin, aloitetaan tuollaisella radalla, ota ensin kolme ensimmäistä estettä, niin näen millainen hyppääjä Ember on." huudahdan Jesylle maneesin halki. Jesy laukkaa voltin ja suuntaa sitten esteille. Ensimmäinen este on pystyeste, ja se taittuu kepeästi yli. Toinen este on muuri, ja huomaan, että ori astuu yhden askeleen liian lähelle. Hyppy epäonnistuu, ja muurista putoaa palanen. Jesy jatkaa eteenpäin Emberillä, mutta Ember aloittaa kaahailun. Jesy tekee voimakkaita puolipidätteitä, ja saa kuin saakin hypättyä esteen. Esteen jälkeen Jesy pysäyttää Emberin.

"Huomasitko, mikä meni pieleen?" kysyn Jesyltä, kun hän tulee luokseni.

"Jep, ohjasin Emberin liian lähelle.", Jesy vastaa totisena.

"Mennään nyt uudestaan niin, että lyhennät hieman Emberin askelta, niin se mahtuu ottamaan viisi askelta esteiden välillä.", totean ja Jesy nyökkää. Nostan muurin osan paikoilleen, ja Jesy nostaa laukan. Jesy laukkaa esteille hyvässä, kootussa laukassa. Ensimmäinen este menee taas leikiten, ja esteen jälkeen Jesy lyhentää hieman askelta, juuri sopivasti saadakseen Emberin muurin yli. Jesy ja Ember ylittävät esteen kepeästi. Viimeinen este on okseri, ja sen yli ratsukko pääsee leikiten. "Hyvä, tämä kerta meni hyvin. Otetaan vielä kertaalleen tuo koko rata, ja sitten lopetetaan." sanon, kun Jesy ratsastaa luokseni.

"Selvä, tehdään niin." Jesy vastaa ja kääntää hevosensa oikeaan suuntaan. He nostavat laukan ja laukkaavat hienosti ensimmäiselle esteelle. Se menee puhtaasti ja helposti yli. Muurikaan ei tuota vaikeuksia, ja Jesy lyhentää hienosti askelia. Okserikin taittuu kepeästi, ja koko rata menee sen jälkeen helposti.

"Hyvä, otetaan kerran jumppasarja, ja sitten lopetetaan." totean, kun Jesy on tullut luokseni. Kasaan jumppasarrjan, ja ratsukko menee sen pari kertaa. Huomaa heti, että Ember on taitava hyppääjä, ja Jesy taitava ratsastaja. He eivät epäröi ollenkaan, vaan menevät esteen yli reippaasti ja varmasti. Lopetan tunnin hyvillä mielin.

02.12.2015 - Estevalmennus | Valmentajana Mira (494 sanaa)

Jesy talutti kentälle upean hollanninpuoliveriorinsa, Emberin. Hevonen näytti uteliaalta ja innokkaalta. Pyysin Jesyä viemään Emberin keskelle ja nousemaan ratsaille. Jesy laittoi satulavyön ja jalustimet sopiviksi ja nousi selkään.
Sillä välin, kun Jesy ratsasti alkukäyntejä, minä kokosin pienen jumppasarjan. Tarkoituksena olisi saada lähestymiset kunnollisiksi.
"Voit varmaankin tehdä hänellä hiukan alkuverkkoja",totesin.
Jonkun aikaa ravailtuaan pyysin Jesyä lähestymään jumppasarjaa ravissa ja ottamaan sen niin, ettei esteiden väliin tulisi enempää yhtä askelta.
"Jos se ottaa esteiden välissä askeleen, menette liian lähelle", totesin.
Ember hyppäsi jumppasarjan hiukan reippaasti, mutta muuten oikein.
"Voit kokeilla laukassa, jos tuntuu siltä" ilmoitin.
Jesy nosti laukan, laukkasi kierroksen ja ohjasi jumppasarjalle. Ember innostui ja ei oikein totellut puolipidätteitä. Jesy teki hiukan reippaamman pidätteen, mutta Ember heilautti päätään tyytymättömänä. Ember hyppäsi ensimmäisen esteem yli, toiselle tuli liian lähelle ja hyppäsi korkealla loikalla yli. Kolmannella Ember tajusi viimein, ettei voi hypätä noin läheltä ja väisti esteem.
"Tuo käynnissä takaisin viimeisellä ja pyydä se kävelemään sen yli" neuvoin ja katselin otsarypyssä Emberiä.
Jesy käänsi Emberin viimeiselle esteelle ja Ember käveli sen yli kiltisti.
"Se ei ilmeisesti tottele kunnolla pidätteitä aina?" kysyin.
Sain vastaukseksi nyökkäyksen.
"Jos se tekee noin, eikä tottele pidätettä, niin käännä se samantien uudestaan jumppasarjalle ja tule se vaikka käynnissä", neuvoin.
Jesy nosti uudestaan laukan ja laukkasi jumppasarjalle. Tälläkin kertaa Ember viskasi päätä ja halusi mennä kovempaa. Ember kuitenkin pääsi kaikki esteet yli, vaikkei mitenkään kehuttavasti. Jesy ohjasi sen uudelleen alkuun ja tuli esteet käynnissä.
"Parempi jo! Mutta esteet ovat kuusikymmensenttisiä, joten olisi hyvä, jos se pääsisi ne hallitusti. Tule vielä kerran!" kannustin ja neuvoin Jesyä.
Jesy nosti vielä kerran laukan ja tuli jumppasarjalle. Nyt Ember hyppäsikin kaikki esteet kunnolla.
"Hienoa! Kävele hänen kanssaan hetki, niin teen pienen radan", ilmoitin ja aloin koota kuusiesteistä rataa.

Hetken kuluttua rata oli valmis. Siinä oli kuusi n. 80cm estettä, paitsi viimeinen oli metrin.
"Nosta ensin ravi ja ravaa kierros. Nosta sitten laukka ja ohjaa esteille. Tule rauhassa esteille ja tee loivat tiet. Nyt ei lasketa aikaa. Keskity vain siihen, ettei Ember mene liian kovaa ja hän ei olisi niin kovasuinen" kerroin tehtävän Jesylle.
Jesy teki ohjeiden mukaan, ravasi kierroksen ja nosti sitten laukan. Ember innostui esteistä. Se hyppäsi virheettömästi ensimmäisen esteen. Jesy teki hyvän tien seuraavalle ja Ember hyppäsi esteen kauniilla kaarella.
Kolmannelle tuli hyvä tie, mutta Emberin vauhti kiihtyi hiukan.
"Tee pieni puolipidäte, ettei mennä liian kovaa" muistutin Jesyä.
Jesy teki muutaman puolipidätteen ja neljännelle esteelle Ember tuli täydellisesti. Viidennelle tuli hyvä lähestyminen ja este sujui vaivatta. Viimeiselle, metrin esteelle, lähestyminen ja vauhti olivat täydelliset ja Ember liisi kauniilla kaarella esteen yli.
"Hienoa! Upeaa! Emberillä on hyvä hyppytekniikka, varsinkin sitten kun hän kuuntelee sinua kunnolla!" naurahdin.
Jesy otti radan vielä toiseen suuntaan, joka sekin sujui todella hyvin.
Loppukäyntien aikana kerroin mielipiteeni:
"Sinun kannattaa harjoitella Emberillä paljon jumppasarjoja, niissä saa hevosen hyvin kuulolle. Ember osaa kyllä, mutta pienimmillä esteillä hän ei ehkä malttaisi mennä hitaasti. Isommilla hän sitten voikin mennä hiukan reippaammin, mutta sielläkin pitää muistaa ne puolipidätteet" kommentoin ja toivottelin ratsukolle ihanaa joulunaikaa ja hyvää kotimatkaa.

Kilpailukalenteri

Päivämäärä

Järjestäjä

Jaos

Luokka

Tulos

03.11.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus NJ Puoliveriorit irtoSERT

Vain sijoitukset merkitty, voitot kursivoitu. ERJ sijoituksia 41, joista voittoja 11.

Päivämäärä

Järjestäjä

Jaos

Luokka

Sijoitus

23.05.2015 Solo ERJ 160cm 4/30
25.05.2015 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 4/30
28.05.2015 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 4/30
29.05.2015 Solo ERJ 160cm 3/30
13.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 5/40
14.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 6/40
14.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 4/40
17.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 2/40
18.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 5/40
22.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 2/40
25.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 2/40
30.06.2015 Delmenhorst ERJ 160cm 1/40
04.07.2015 Runoratsut ERJ 160cm 3/30
08.07.2015 Runoratsut ERJ 160cm 5/30
23.08.2015 Kilpailukeskus Stewart ERJ 150cm 8/75
08.09.2015 Zodiac Stables ERJ 160cm 2/13
13.10.2015 Filmür ERJ 160cm 4/23
22.10.2015 Brokeback ERJ 160cm 4/40
23.10.2015 Zodiac Stables ERJ 160cm 5/30
02.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 3/30
05.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 3/30
07.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 2/30
09.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 1/30
10.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 4/30
11.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 3/30
14.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 3/30
15.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 3/30
17.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 1/30
17.11.2015 Eddangård ERJ 160cm 4/30
30.11.2015 Shadow ERJ 160cm 1/40
01.12.2015 Shadow ERJ 160cm 1/40
30.12.2015 Bordeaux ERJ 160cm 1/26
31.12.2015 Bordeaux ERJ 160cm 3/26
31.12.2015 Lawley ERJ 160cm 4/39
22.01.2016 Knockout ERJ 160cm 1/40
25.03.2016 Zodiac Stables ERJ 160cm 3/21
25.03.2016 Zodiac Stables ERJ 160cm 1/21
27.03.2016 Zodiac Stables ERJ 160cm 2/21
27.03.2016 Zodiac Stables ERJ 160cm 1/21
02.04.2016 Filmür ERJ 160cm 1/15
06.04.2016 Filmür ERJ 160cm 1/15
© 2020 Virtuaalitalli / Virtuaalihevonen
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!